Cum vei putea să-ți încarci bateria telefonului cu semnale Wi-Fi
Nikola Tesla visa să ofere electricitate gratis, fără fire, pentru toată lumea. Planul său ar putea fi dus la capăt de oamenii de știință care au transformat semnalele Wi-Fi în electricitate cu care ar putea fi alimentate dispozitivele electronice.
Oamenii de știință de la Massachusetts institute of Technology (MIT) au inventat un dispozitiv care poate converti semnalele Wi-Fi în electricitate ce ar putea fi folosită pentru alimentarea unor dispozitive care nu au baterie.
Potrivit cercetătorilor, Wi-Fi-ul ar putea deveni o sursă de energie datorită semiconductorului care poate converti aceste semnale în electricitate. Energia disponibilă în semnalele Wi-Fi, care sunt deja omniprezente, poate atinge valori ale voltajului apropiate celor necesare pentru a alimenta dispozitive.
Antenele cunoscute sub denumirea de „rectennas” pot converti curentul alternativ (AC) în curent continuu (DC). Un nou tip de astfel de antenă poate captura undele Wi-Fi și le convertește în energie electrică wireless folosind un semiconductor.
Aceste antene folosesc antene de radio pentru a captura unde electromagnetice care duc semnalul Wi-Fi, apoi aceste unde sunt conectate la acel semiconductor care transformă semnalul în curent continuu ce ar putea fi folosit pentru a alimenta circuite electronice sau pentru a încărca baterii.
Primele aplicații pentru acestă descoperire ar putea fi alimentarea dispozitivelor purtabile electronice, dispozitivelor medicale, senzorilor, electrocasnicelor și așa mai departe.
În experimentul cercetătorilor de la MIT, dispozitivul creat poate produce până la 40 de microwați când este expus la un semnal de Wi-Fi. Adică are suficientă putere pentru a ilumina un display de telefon.
O astfel de tehnologie ar putea fi folosită pentru alimentarea dispozitivelor medicale ce sunt implantate în corp. De exemplu, oamenii de știință ar putea crea o pastilă pe care să o înghiți pentru ca apoi acesta să transmită date înapoi la calculator pentru analiză. În acest caz nu poți folosi bateriile tradiționale deoarece dacă există scurgeri de litiu pacientul ar putea muri.
Totuși mai este cale lungă până când vom ajunge să ne încărcăm telefoanele și laptopurile, fără fire, doar de la semnalul Wi-Fi din cameră.